Smyckesvård
 
Tvätta Dina smycken, speciellt örhängen, armband, kedjor. 
På varje ställe som metal rör sig mot metal, sker en förslitning. Den förslitningen förkortar livslängden på Ditt smycke. Smuts ( partiklar ) påskyndar ytterligare förslitningen,  rengör så ofta Du bara vill, det skadar inte metallen, men en del stenar och pärlor. Läs mer om det här: Om stenar · Om pärlor
 
En absolut ren rostfri pyts med lite vanligt rent vatten. 
 
 
  
Fyll sedan på med diskmedel t:ex Yes, och outspädd amoniak.
   
tandborste En gammal tandborste duger bra.
  
Värm upp med smyckena i pytsen på spisen till c:a 50 grader C.  
  
       Borsta sedan Dina smycken ungefär som att borsta tänderna, var mycket försiktig så att inte smyckena repas mot pytsens botten och kanter. Lyft upp dem försiktigt, vispa aldrig omkring bland smyckena! 
    Kolla att stenar och pärlor sitter kvar, undvik att spola ut dem i avloppet, arbeta  gärna över diskbänken. Skulle någon sten lossna, är det bra den lossnar nu, för annars hade den kanske lossnat ute, och då har den troligtvis varit borta. 
    Hittar Du inte stenen när det är blött på diskbänken, ett tips; rör inte omkring något utan vänta till diskbänken har torkat, då brukar stenen synas ganska lätt! 
    Tvättvattnet användes endast en gång och inom en timma på grund av att smyckenas egen smuts repar ner sig själva och diskkraften i moderna diskmedel avtar mycket snabbt. 
       Observera att några repor försvinner inte, det är smutsen som försvinner.  Och det är samma sak med specialrengörningsmedelen som finns att köpa i guldsmeds och juvelerarbutiker, de tar bort smuts, men inte repor!
 
 Tipset kommer från www.guldsmycken.com och ringar.info
 
Copyright LGU