Stenar;

  Bärnsten:
     Bärnsten bör man hantera försiktigt, Den slipade ( runda, äggformade ) är putsade, och bör ej tvättas. Stor risk finns att de blir matta i ytan, speciellt av diskmedel. 
  Torka endast av dem med en mjuk trasa, det gäller alla bärnsten, t.ex de trumlade ( ojämna former men "släta ändå ) 
  Blir en bärnsten matt kan den slipas med lämpligt slipmedel på en lumptrissa, det bör en fackman utföra. 
  Hemma kan man försöka med Autosol, ett slipmedel för främst kromade ytor,  finns där biltillbehör säljes. ( Biltema, en av många ) 
  Bärnsten tål inte värme. Den går att limma med snabblim, epoxylim. Bör ej tvättas med aciton före limningen. 
   
 
    
  Blodsten, (Psilomelan, Hematit)
     Hematit är en opak ( ogenomskinlig) "sammetssvart sten". 
  Stenen är känslig för repor, men är en stark och bra sten, den tål inte så hög värme som vid hårdlödning, ( blir mycket mör,faller sönder i delar) varför den bör tagas ur vid lagning nära och i fattningen. 
  Hematit blir röd och matt av syra, kanske den fått namnet blodsten därför? 
  Som slipad; ofta befong, antikoval och 8-kantig form. 
  Olämplig att limma, det håller inte, stenen bör fattas fast. 
   
 
     Bergkristall; 
     Bergkristallen är en äkta färglös sten. Vid uppvärmning färgförändring, vid ytterligare värme spricker den.  Släkting är;  Rökkvartz; den uppför sig lika som ovan.
   
 

  Cubic Zirkonia, en syntetisk sten; 
     Man tänker i första hand på ofärgad, facettslipad sten liknande en briljant. Det finns dock flera färger och former. Man kan se igenom en Cub Zirk. ( se nedan; briljant och tumnagel ) Kan av "icke fackman" förväxlas med briljant! 
  Bör infattas, tål hög värme.Lättflytet ( vekt) guldslaglod brukar gå bra. Stenen mattas och blir "grå" först efter lång tid. 
  Stenen bör få ljus underifrån. 

  Syntetisk safir
  Liknande i utsendet, sämre brillians, men hårdare ( corund ) tål hög värme.( se nedan; briljant och tumnagel )  Stenen bör få ljus underifrån. 

  Syntetisk spinell; Liknande i utseende, sämre brillians, mjukast och billigast. Blir snabbt "grå".   Tål hög värme.( se nedan; briljant och tumnagel )   Stenen bör få ljus underifrån. 

 
     Onyx; 
     Onyx är en svart opak (ogenomskinlig ) sten, liknar hematiten. Tål värme, dock inte direkt hårdlödning. 
  Olämplig att limma, bör infattas.
 
  
  Diamanten; 
     Diamanten är den hårdaste stenen av dem alla. Den kan tyvärr gå sönder ändå. Det är viktigt hur den sättes fast, och att stenen är tämligen ren från sprickor ( inneslutningar ) IF är felfri i 10 gångers förstoring, VVS har mycket, mycket små inneslutningar, VS har små inneslutningar, dessa är helt OK. Sedan kommer SI, Piquí 1, Piquí 2, Piquí 3, 
  Rondisten, kanten runt omkring stenen, påverkar hållbarheten betydligt. Den bör vara jämn och polerad, inte för tjock inte för smal, samt ha en jämn böjning ( stenen skall vara rund, verkar vara självklart, men det är svårt och sliparen vill ta ut så mycket sten det bara går ur råmaterialet!). Här är det bra med en yrkesman som kan sitt jobb.( Både sliparen och juvelsarbetaren.)  Och att yrkesmännen inte är för hårt pressade av ekonomiska intressen, för det förlorar alltid kunden på, det kostar inte så mycket mer att få ett riktigt arbete, men ett dåligt arbete blir bara ledsamheter med i framtiden, möjligt är att juvelerfirmorna tjänar mer på de dåliga arbetena, men Du som kund förlorar alltid på ett dåligt arbete.       
  Färgen på diamanten påverkar inte hållbarheten speciellt mycken , däremot pris och utseende. 
  River; även kallad blåvit, sedan kommer TopWesselton, en vanlig färg. Wesselton; kanske den vanligaste i Sverige. Vi har provat med olika färger i Yellow, men dessa "försvinner" i normalfärgat guld, vi har lite stenar kvar, och visst är det spännande. Stenar som går åt Brown är "tråkiga". 
  Den nu vanligaste slipningen i Sverige är Briljant-slipningen, som består av 57 facetter. 
  16/16, finns oxå,  bord  plus 16 fasetter över rondisten, och 16 fasetter under rondisten, tillsammans 33 facetter. 
  8/8,  blir då; bordet och 8 facetter över rondisten, 8 facetter under rondisten, tillsammans 17 facetter. 
  Diamanten tål hög värme, den bör dock isoleras från syre, för diamantytan kan oxidera vid lödning alldeles intill eller på stenen. Ytan blir då mjölkig till vit, och diamanten är förstörd. 
  Diamanter kan inte limmas, de bör infattas. 
  En briljant kan kollas om den är äkta genom att lägga den uppochner på tumnageln ( se kapitel  smyckevård ),  nageln skall inte kunna skönjas igenom. det är inte ett helt lätt "prov" och en lekman kan missa...... 
   
 
 
CopyrightLGU