Pärlor varierar i många färger

      De rosa/blåtonade pärlorna anses vara finare, varför de betingar ett högre pris 
  Äkta sötvattenpärlor är i allmänhet vita och tämligen färglösa, det forskas naturligtvis på detta, och pärlorna har blivit finare i färgen, även den typiska "vindruvekärnan" har försvunnit,  pärlorna har blivit rundare. 
      Äkta saltvattenpärlor har bättre lyster än den äkta sötvattenpärlan. Äkta saltvattenpärlor har högre yttäthet än sötvatten., varför saltvattenpärlor är hårdare och håller bättre mot slitage. 
  Den odlade saltvattenpärlan har samma ytterhölje som den äkta saltvattenpärlan, med ett stort undantag, skalet som omhöljer den inopererade "kulan" har olika tjocklek, från mycket tunt till 1,5 mm. Titta "igenom" pärlan med  t.ex. en arbetsbelysning från baksidan så att Du har lampan bakom pärlan, då kan man se hur tjockt skalet är, det går även att se om "kulan" är spräckt! 
  Skalet består av många "skal", skadas det yttre skalet går det ibland med försiktighet att slipa bort det skadade skalet. 
      Priset på pärlan stiger beroende av tjockleken på skalet,  lystret påverkas positivt av större tjocklek på skalet, av den odlade pärlan. Rundheten och färgen inverkar oxå på priset, 3/4 pärlor t.ex. i örhängen borde vara billigare, då man då har möjlighet att slipa bort en defekt på pärlan, men så är ej fallet! 
      Många pärlor är idag blekta, eller blekta/färgade, tyvärr förloras lyster vid sådan hantering, men kunden styr marknaden,och vill ha vita fina och jämna pärlor till bra pris. Tunt skal ger ofta jämna pärlor, jämna stora pärlor och tjockt skal är dyra..
     
 
   
      Den odlade pärlan kallas ibland felaktigt för äkta pärla 
  Det är dock bara den Äkta pärlan naturen själv fixat till med hjälp av en mussla.  Sedan har en mänsklig hand hämtat upp den ur "havet", och öppnat musslan, borrat den och sorterat den, 
     En äkta pärla är homogen rakt igenom. 
 
       Den odlade pärlan däremot, är upplockad ur pärlodlingen och uppbänd för att genast få en "kula" inopererad, den "kulan" irriterar sedan så pass att musslan vill kapsla in den. Har man tur och musslan överlever behandlingen, och det alltmer nedsmutsade vattnet som musslan lever i, kanske........blir det en fin pärla.Mabépärlan är oxå en typ av odlad pärla, men "kulan är ersatt av en "kupa", och halvpärlan är skarvad av en annan oäkta halv "pärla". Mabépärlan är lite förädisk, det kan finnas svagheter under skalet, där det vid ett slag eller dyl., går sönder, det blir ett hål.     Odlade pärlor skall man inte lägga på kalla eller varma underlag, "kulan" kan spricka av temperaturändringen, vidare bör en icke fackman lägga dem i någon sorts vätska, är "oturen" framme kan förgad vätska tränga in mellan "kulan" och skalet, sedan det torkat  kan färgämnen stanna kvar och missfärga pärlan samt lystret blir försämrat. Det är ibland nästan omöjligt att återfå pärlans ursprungliga färg och lyster! 
      Pärlor mår bra av att användas nära huden, vid förvaring skall de ligga på mjukt underlag. Man bör undvika syror, som hårspray, parfym och dyl.      Pärlor består av kalk. 
  När tråden blivit smutsig, eller avstånden mellan pärlorna ökat, ofta vid låset, bör colliet träs om 
  Det finns en speciell "kortare" som med fördel kan användas, (då det finns knutar vid låset) för ökad säkerhet mot att en dobb eller låset släpper. 
   
 

      Snäckskal, Mallorca etc, är immiterade pärlor, och har inget gemensamt att göra med ovanstående, annat än att försöka lura Dig som godtrogen kund att tro det är lite äkta i alla fall!    Visst det är inget fel,   men äkta är de inte, det kan vara vackert ändå och det finns spännande former och storlekar som våra vänner musslorna inte klarar av ........ Ett litet tips: tryck hårt med en nagel rakt in i pärlan, en äkta/odlad är så hård att inte nageln "fastnar", den oäkta kan skadas, i varje fall fastnar nageln något. Det går även att knacka pärlan mot en framtand, den äkta känns hal och hård, den oäkta mjuk